NAV Moratórium

Kategória: Július

 

NAV moratórium október 31-ig, vagy mégsem?

 

Sok helyen hallom, hogy szeptember 30-ig ráérünk az adatszolgáltatással, mert a NAV nem fog büntetni.

 

Bővebben ...

Számlázási szabályok változása

Kategória: Július

A júliusi változások kapcsán aktuális áttekinteni a számla kötelező tartalmi elemeit, melyben apró, de lényegi változások lesznek.

Bővebben ...

2020 júliusi változások 3.

Kategória: Július

2020 Július 01-től életbe lépő változások I.

3. rész a tipikus hibákról

 

Az Állam nem titkolt célja a gazdaság fehérítése, az ellenőrzések megkönnyítése, szűrés, kiválasztás elősegítése, és a papír alapú számlák jelentős csökkentése.

A vállalkozások nagy része kis családi cég, vagy egyéni vállalkozás. Sok cégvezető egy személyben a munkás, ügyvezető, mindenes, vezetői tapasztalat, és pénzügyi ismeretek nélkül. Emiatt sokszor előfordul, hogy hibáznak, ami nem feltétlenül jelenti, hogy szándékos.

Itt van jelentősége annak, amit már korábban említettem, hogy az általam összeszedett tipikus hibákat kerüljük el, mert júliustól az előbb említett szűrön ezek fennakadhatnak. A gyűjtemény nem teljes, de a leggyakrabban előforduló, tipikus eseteket szedtem össze. Ezzel próbálom még segíteni a vállalkozókat, hogy ne kelljen feleslegesen magyarázkodni.

Bővebben ...

2020 júliusi változások 2.

Kategória: Július

2020 Július 01-től életbe lépő változások I.

2. rész a számlázó programokról

 

A kézi számlatömbben kiállított számlákat már említettem, hogy kézzel kell teljesíteni egy meghatározott felületen.

Amennyiben meg akarjuk könnyíteni a dolgunkat, és nem szeretnénk duplán dolgozni, akkor aki még nem tette, ajánlatos elgondolkozni a programmal történő számlázásról. Előnyei:

  1. Nem kell kézzel bajlódni az adatszolgáltatással, a program ezt megteszi helyettünk. (bizonyos technikai feltételek és beállítás azonban kell hozzá).
  2. Ellenőrzi az adatokat, pl az adószám esetében. (hibalehetőség csökkentés).
  3. Bővebben ...

2020 júliusi változások 1.

Kategória: Július

2020 Július 01-től életbe lépő változások 1. rész

 

2019 decemberében jelent meg a tervezett változás, mely eléggé fel fogja borítani a cégek életét. Nem feltétlenül negatív irányban, igaz a nagyobb változásoktól általában félünk, de ha időben felkészülnek a cégek, megismerik a szabályokat, akkor akár még könnyebb dolguk is lehet.

Szeretnék kiemelni két fontos változást ami idén, nyáron fog hatályba lépni. Több is lesz, de ez a kettő a legfontosabb.

I Számlázással kapcsolatos adatszolgáltatás szinte kivétel nélkül minden számlára kiterjed. (csak a magánszemélyek felé számlázott tételekről nem kell. Egyenlőre).

 

II. A járulékfizetéssel kapcsolatos minimál járulék alap. Az alkalmazottak után, a minimálbér 30 %-ig mindenkire meg kell fizetni a járulékokat. (függetlenül attól, hogy részmunka idő esetén, a bére esetleg nem éri el 48.300 ft-ot.)

 

A fentiekkel kapcsolatban szedtem össze a lehetőségeket, és a teendőket. Gyűjtöttem pár tipikus példát, hogy a jövőben mire kell figyelni.

bővebben