2020 júliusi változások 1.

Kategória: Július

2020 Július 01-től életbe lépő változások 1. rész

 

2019 decemberében jelent meg a tervezett változás, mely eléggé fel fogja borítani a cégek életét. Nem feltétlenül negatív irányban, igaz a nagyobb változásoktól általában félünk, de ha időben felkészülnek a cégek, megismerik a szabályokat, akkor akár még könnyebb dolguk is lehet.

Szeretnék kiemelni két fontos változást ami idén, nyáron fog hatályba lépni. Több is lesz, de ez a kettő a legfontosabb.

I Számlázással kapcsolatos adatszolgáltatás szinte kivétel nélkül minden számlára kiterjed. (csak a magánszemélyek felé számlázott tételekről nem kell. Egyenlőre).

 

II. A járulékfizetéssel kapcsolatos minimál járulék alap. Az alkalmazottak után, a minimálbér 30 %-ig mindenkire meg kell fizetni a járulékokat. (függetlenül attól, hogy részmunka idő esetén, a bére esetleg nem éri el 48.300 ft-ot.)

 

A fentiekkel kapcsolatban szedtem össze a lehetőségeket, és a teendőket. Gyűjtöttem pár tipikus példát, hogy a jövőben mire kell figyelni.

Első körben a számlázással kapcsolatos legfontosabb változást szeretném kifejteni.

I.

1. rész a számla adatszolgáltatás fő szabályairól

Július 01-től minden (nem magánszemély részére) kiállított számlát jelenteni kell a NAV felé. Az adatszolgáltatás tartalma a számla:

  • száma
  • dátuma (kelte, teljesítés, fiz. határidő)
  • vevő adatai adószámmal,
  • termék, szolgáltatás megnevezése, mennyiségi egysége, mennyiséget, több tétel esetén ez soronként
  • és az összeg (nettó, áfa%, áfa összeg, bruttó külön jelölve).

Gyakorlatilag a számla minden lényeges adatát jelenteni kell, tehát, amennyiben kézzel számlázunk akkor ez dupla munkát jelent.

Mindig kiemelem, hogy a számlára már most is fel kell/kéne mindig tüntetni a vevő adószámát is. Bizonyos értékhatár felett már most is kötelező tartalmi elem, de júliustól ha nincs rajta nemcsak szabálytalan lesz a számla, de még az adatszolgáltatást sem lehet elvégezni. A pontosság kedvéért inkább kérdezzünk vissza egy új vevő esetében, mert ha elírjuk a számot, akkor az adatszolgáltatás is hibás lesz, vagy nem tudjuk teljesíteni, és emiatt szankciót alkalmaz/hat a NAV. A vevőnek is elég komoly érdeke lesz, hogy pontosan rajta legyen, mert, csak akkor jogosíthatja adólevonásra.


Célszerű az adatokat elsősorban számlázó programmal kiállítani, amely azonnal, a kiállításkor egyidejűleg megküldeni a NAV részére, de van lehetőség a kézzel kiállított számlák esetében is rögzíteni, a NAV erre rendszeresített felületén. 4 naptári napon belül. (ha az áfa értéke eléri az 500.000 ft-ot, akkor 1 naptári napon belül)

Ezt a feladatot itt kell teljesíteni, regisztrálni kell, és ügyfélkapus belépési jelszóval lehet hozzáférni. https://onlineszamla.nav.gov.hu/

 

Nem számít, hogy az adózó alanyi vagy tárgyi adómentes, vagy fordított adózású, az adatszolgáltatási kötelezettség mindenkire vonatkozik.

Kivétel csak a közösségi (EU), és a harmadik országbeli partnerek felé történő számlázás esetében van. 2021. január 01-től azonban kiterjesztik a magánszemélyek felé kiállított számlákra is, onnantól mindenről kell küldeni, mindent látni fognak.


Számla befogadóként, az áfakörös adózóknak pedig minden költségükről tételes adatszolgáltatást kell csatolni a bevallás mellé, melynek áfa tartalmát levonásba helyeztük. A NAV így futtatja össze a tételeket.

 

2020. április 15.

 

 

Találatok: 768